Karlstad

Trygghetslarm slås ut vid teleavbrott

Vid ett längre teleavbrott i slutet av september drabbades nästan 2 000 abonnenter i de centrala delarna av Karlstad. Åtta nattpatruller ska nu se till att minst 1 500 äldre i Karlstad kan få hjälp om det blir nya teleavbrott och trygghetslarmen slås ut.

– Vi riggar en organisation för att göra besök i hemmen hos de som har trygghetstelefon, säger Christina Millner, tillsynschef på vård och omsorgsförvaltningen.

Hur ofta de som har trygghetslarm får besök bestäms ute i hemtjänstgruppen av chef och sjuksköterska. Om en person behöver tillsyn hela tiden får personal stanna hos personen.

Varför har inte kommunen ett alternativt larmsystem?

– Jag har diskuterat det här med teknikavdelnigen och vad jag förstår så är det här typen av trygghetstelefoner som finns i dag, säger Christina Millner.

Men Sveriges Radio hittade ett företag i Sverige som sedan ett år tillbaka säljer eller hyr ut trygghetslarm som använder bredbandsförbindelse för att larma. Om det slås ut kopplas automatiskt larmet via GSM mobiltelefonnätet i stället. Men i Karlstads kommun är besök av hemtjänstpersonal det enda alternativet.

– Det är beklagligt att det inte finns en 100 procentig säkerhet men samtidigt är det viktigt att man har en plan för att vidta åtgärder bnär det händer och det har vi, säger Christina Millner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista