Säffle

Ljusmanifestation samlade anhöriga

Under det senaste året har 15 personer dött i trafikolyckor på de värmländska vägarna. Igår samlades deras anhöriga och vänner vid Bro kyrka i Säffle för att delta i en ljusmanifestation.

I ljuset från eldar har de anhöriga samlats för att minnas. En pappa, en dotter eller kanske en bästa vän. Arrangör av manifestationen är Svenska kyrkan och Vägverket. Biskop Esbjörn Hagberg var på plats.

– Det är nionde året som ljusmanifestationen arrangeras och anledningen till att vi fortsätter är att det har visat sig att den betyder väldigt mycket för de som drabbats under året.

300 marschaller ringlar längs vägen från kyrkan och E45:an intill och lyser upp den mörka kvällen. Förra året omkom 27 personer på de värmländska vägarna. I år är siffran 15.

Lågkonjunkturen tros ligga bakom en del av minskningen, eftersom många sparar in på bilåkandet, vilka övriga orsaker som kan ligga bakom är svårt att säga, även om Vägverket hoppas att deras arbete med säkrare vägar, förare och bilar har bidragit.

Biskop Esbjörn Hagberg tror att ljusmanifestationen är betydelsefull.

– För det första är det naturligtvis viktigt att ge sitt stöd till dem som drabbats, till dem har förlorat någon kär. För det andra är det en manifestation som visar på att trafiksäkerhet är något viktigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista