Filipstad

Dubblerar mottagandet av flyktingbarn

På söndag invigs ytterligare 15 nya platser för ensamkommande flyktingbarn i Filipstads kommun. Det innebär att komunen ökar sitt mottagande av barn till det dubbla.

Migrationsverket räknar med att 2400 ensamkommande flyktingbarn kommer till Sverige under 2009, vilket är en ökning med 33 procent jämfört med prognosen i juli. 

Filipstads kommun eniga i sitt beslut att svara ja när migrationsverket ville att kommunen skulle utöka sitt mottagande till det dubbla.

– För oss har det här varit jätteroligt, vi har lärt oss jättemycket och det har varit fantastiskt att få ta emot de här fantastiska barnen, samtidigt innebär det också arbetstillfällen, säger Åsa Andersson, verksamhetsledare för integrations och arbetsmarknadsenheten i Filipstads kommun.

I Värmland tar 10 av länets 16 kommuner emot ensamkommande flyktingbarn. Efter Filipstad är det Karlstad respektive Munkfors som tar emot flest barn och som för närvarande har 8 respektive 6 barn inskrivna.

Totalt i Sverige tar bara 98 utav landets 290 kommuner emot ensamkommande flyktingbarn.

– Har man inte jobbat med integration förut kan det kännas svårt och främmande att bygga upp en ny organisation, säger Åsa Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista