"Valutahund" i arbete på Gardemoens flygplats. Foto: Kyrre Lien/Scanpix

Hundar stoppar valutasmuggling

Nästa år kommer den norska tullen att sätta in valutahundar vid gränsövergångarna till bland annat Värmland. Hundarna är specialiserade på att nosa upp norskt sedelpapper och det ska stoppa utsmugglingen av norsk valuta.

– Det smugglas en hel del ut ur Norge. Vi har tagit 20-30 miljoner kronor i beslag de senaste åren, säger Geir Höjseth som är underdirektör på Norska tull och avgiftsdirektoratet.

Han tror också att det finns ett stort mörkertal, och att det egentligen handlar om betydligt mer pengar som smugglas ut ur landet varje år. Smugglarna har också bytt metoder.

– Traditionellt har det smugglats via flygplatserna, men på senare tid har vi sett att man använder färjor och att det smugglas över landsgränsen mot Sverige, säger Geir Höjseth.

– Vi har stora förhoppningar på att vi ska kunna upptäcka valutasmuggling i högre grad än vi gjort tidigare, säger han.

Det är labradorer som ska användas i valutspårningen. De tränas just nu, och man räknar med att kunna börja ta dem i tjänst vid nyår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".