Receptfria läkemedel i mataffärer

Från och med den här veckan är det tillåtet med försäljning av vissa receptfria läkemedel utanför apoteken.

Läkemedelsverket har fått uppdraget att fatta beslut om vilka receptfria läkemedel som uppfyller kraven.

– De läkemedel som kan bli aktuella är de så kallade storsäljarna som värktabletter och förkylningsläkemedel, Jan Liliemark är professor på Läkemedelsverket.

Det finns både för och nackdelar med att livsmedelsbutiker nu får sälja receptfria läkemedel. Fördel är att det går att få tag på till exempel värktabletter på fler ställen och även på tider när apoteken är stängda. Men om du handlar läkemedel i livsmedelsbutiken kan du inte få råd av personalen.

– Vi ska inte ge råd eller tips utan hänvisa till sakkunskapen om det blir frågor, säger Klas Olsson, informationschef på Konsum Värmland.

Läkemedelsverket har slagit fast att inga leveranser av receptfria läkemedel får ske till livsmedelsbutikerna innan lagen formellt trätt i kraft. Dessutom är listan över vilka produkter som får säljas utanför apoteken inte formellt bekräftad ännu.

Inom livsmedelsbranschen finns även mer eller mindre långt gångna planer på att driva egna apotek med både receptfria och receptbelagda varor.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista