Friska foster aborterade av misstag

Feltolkade ultraljud gör att friska foster riskerar att aborteras av misstag. Brunchrapporten i P3 har hittat ett 20-tal fall från de senaste åren där föräldrar skickats hem med abortpiller eller besked om att deras foster är dött, när barnet i själva verket varit fullt friskt. Ett av fallen berör Värmland och det anmäls nu till Socialstyrelsen.

Det värmländska fallet rör en 34-årig kvinna som i graviditetens vecka tio fick blödningar och åkte in akut till centralsjukhuset i Karlstad. Hon remitterades till kvinnokliniken och undesöktes där med ultraljud, en undersökning som hon upplevde som hafsig. Sedan fick hon beskedet att hon fått ett missfall och blev rekommenderad att äta abortpiller.

Läkaren berättade vad som annars kunde hända, kraftiga blödningar och förlossningsliknande smärtor, och kvinnan upplevde sig övertalad att ta pillren.

Efter att ha tagit det första pillret fick hon panik. Kvinnan berättar för Brunchrapporten i Sveriges Radio P3 att hon fortfarande kände sig gravid. Hon åkte in direkt till ett annat sjukhus och bönade och bad om en ny ultraljudskontroll. Barnets hjärta slog och chocken var förstås stor.

Kvinnan är starkt kritisk till hur den första läkaren kunde missat ett slående hjärta och till att de inte enligt rutinerna lät en annan läkare undersöka henne.

Kvinnan har inte orkat anmäla händelsen och hon vill inte heller framträda i media.

I ungefär hälften av de 20-tal fallen som Brunchrapporten hittade blev kvinnorna skrapade eller tog abortpiller med följden att barnet fick kraftiga skador eller dog.

Landstinget i Värmland kommer nu att anmäla det till vårt län knutna fallet till Socialstyrelsen. Richard Lindgren, verksamhetschef för kvinnosjukvården vid Landstinget i Värmland, säger att det kan vara svårt att notera hjärtslag med ultraljud på små foster, därför ska mamman enligt rutinerna återkomma för en senare kontroll. Vad som brustit i detta fall kunde han inte gå in på.

– Vi ska nu titta över våra rutiner så att de värmländska kvinnorna ska kunna känna förtroende för den kvinnosjukvård vi bedriver här, säger Richard Lindgren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista