Att vaccinera skolungdom ska dämpa influensans spridning

Vaccinationerna mot nya influensan fortsätter i Värmland den här veckan. Landstinget säger att man nu klarat av att vaccinera de flesta vårdanställda och gravida i länet, som velat vacinera sig.

I förra veckan meddelade landstinget att man nu bytt strategi och för att stoppa spridningen av den nya influensan. Vaccination av barn och unga kommer nu att prioriteras för att stoppa smittspridningen och enligt smittskyddsläkare Olle Wik så är skolor motorn vid en snabb smittspridning och därför är det viktiga att vaccinera i skolor.

Vaccineringen av skolungdomar ska i förlängningen också skydda riskgrupperna är tanken. Det beräknas ta ytterligare några veckor innan man fått vaccin i nog stor utsträckning för att massvaccineringen mot den nya influensan ska kunna starta.

Så nu satsar vårdcentralerna istället på att vaccinera mot den vanliga influensan. Eftersom landstinget just nu är rustade för vaccinering. Det är framförallt personer som är över 65 år som landstinget rekomenderar att ta sprutan mot den vanliga influensan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista