Kil

Botten är nådd - nu bär det uppåt igen

Är det bara ett önsketänkande eller är det verklighet? Frågar man arbetarna på Moelven Byggmodul, så tror de att botten är nådd. Kanske har det till och med vänt nu och ljusare tider väntar inom kort med större ordrar och mycket mer att göra.

Det har gått ett drygt år sedan finanskrisen var ett faktum och lågkonjunkturen sköljde in över världen och Värmland. Ett av företagen som drabbades och som tvingades att dra ner på produktion och anställda var Moelven Byggmodul i Kil.

Här är det mesta sig likt vid en första anblick. Ljudnivån är fortfarande hög från spikpistoler, ventilation och radioapparater. Och arbetsuppgifterna är ungefär desamma som innan krisen. Det är samma bodar att bygga. Men arbetskamraterna är betydligt färre än de var för bara några månader sedan.

– Det är ensamt, säger Arne Andersson, som fick behålla jobbet, men se omkring 80 av sina kamrater bli arbetslösa.

Här jobbade omkring 100 personer för ett år sen. Sedan sades alla utom 18 anställda upp. Och så här ser det ut på många arbetsplatser runt om i länet. Förra året varslades 2737 personer runt om i Värmland. I år är siffran för årets nio första månader 2849.

Men nu är det ändå som att flera företag inom industrin tycker att botten verkar vara nådd, och på Moelven Byggmodul har de börjat anställa igen.

– Efter semestern har vi anställt ungefär en person i veckan under tio veckors tid, säger Lennart Perez, som arbetar som elektriker och är fackligt förtroendevald.

Men det återstår ännu att se om de får sina visstidsanställningar förlängda.

– Jag var först tillbaka av alla, vecka 33 redan, säger Kjell Sörum och berättar att han blev närmast gråtfärdig när han blev tillfrågad om han ville komma in och jobba igen.

Även Paula Larsson har börjat jobba efter att ha gått arbetslös under sommaren och hon tror att framtiden ser ljus ut.

– Jag hoppas att det släpper nu och att det är fullt ös här om ett år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista