Vålberg

Framgångsrikt arbete av nattliga ögon

I fem år har intresseföreningen Vålbergs nattögon varit i gång med sin verksamhet där invånarna varje natt patrullerar i samhället för att minska brottsligheten. Och arbetet har varit framgångsrikt, sedan verksamheten startade 2004 har antalet anmälda brott i Vålberg minskat med omkring 30 procent.

– Det har fungerat väldigt bra, det är ett otroligt gäng vi har lyckats samla, säger Ulf Reiners som är ordförande i föreningen .

I dag har Vålbergs nattögon 40 medlemmar, vilket innebär att varje medlem bara behöver vara ute ett par nätter per månad.

Och verksamheten har mottagits positivt av Vålbergsborna, enligt Ulf Reiners.

– Det märks genom att företagen sponsrar oss med lite bensinpengar. Vi har sparbössor ute på byn, både i Edsvalla, Älvenäs och Vålberg, där lägger folk pengar till oss.

Och polisen Bosse Gustafsson intygar att föreningen gör ett viktigt jobb.

– Det betyder väldigt mycket, mina kollegor kan inte vara precis överallt. Det är som förr, bysamhället där man bryr sig om sitt boende och sin närmiljö. Och det gagnar alla, trygghet är väldigt viktigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista