Säffle

Krogpersonal går kurs om alkohol

Vad gör man när någon druckit för mycket och hur ser man att en person kan vara narkotikapåverkad? Ett fyrtiotal anställda inom hotell och restaurang i Säffle och Årjäng har varit på kurs om alkohol i två dagar.

-Nu var det mycket narkotika med också som var nytt för mig, säger Ingela Olausson från Säffle som har många år i branschen. Mycket om vad vi tål och hur kroppen påverkas, som inte har varit med på de andra kurserna. Så det har varit jättebra.

Första kursdagen avhandlades bl.a. alkoholens medicinska effekter, men också hur man avvisar överförfriskade gäster i baren, en uppgift som serveringspersonal i regel får praktisera mer eller mindre ofta.

-Dom kan ju bli arga och förbannade och det är ju så klart jobbigt, men då blir man ännu mer bestämd att de inte ska ha nåt mer att dricka, säger servitrisen Caroline Bergman.

Under andra kursdagens förmiddag avhandlades bland annat hur man kan känna igen en narkotikapåverkad person, vilket inte alltid är så enkelt.

-De kommer och är påverkade och stökiga, de går konstigt, det är ju lite liknande som när de är alkoholpåverkade oftast, så det kan vara väldigt svårt att se, menar Caroline Bergman.

Före lunch var det provskrivning och på eftermiddagen fortsatte man med konflikthantering, vilket förmodligen är inte minst viktigt att ha med sig en sen, blöt kväll på krogen.

-Jag tycker inte att det är väldigt många som är väldigt berusade, i alla falla inte i Säffle. Jag tycker vi har väldigt bra gränser här, avslutar Ingela Olausson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista