Forskning - en kamp mot tiden

Hur mår de som trots lågkonjunkturen fick behålla jobben, men som förlorade de flesta av sina arbetskamrater? Det vill Bengt Starrin, professor i socialt arbete vid Karlstads universitet, ta reda på. För forskningen inom det här området är mager. Problemet är att en undersökning kostar pengar och finansieringen tar tid. Och tid är det ont om.

– Det är lite grand av en brandkårsutryckning. Det är just nu det brinner och vi måste ju göra den här datainsamlingen nu och inte efter det att branden är släckt.

Det är många som har drabbats av neddragningarna till följd av finanskris och lågkonjunktur. En del har blivit av med jobben. Andra har förlorat de flesta av sina arbetskamrater och känner knappt igen sig på sin arbetsplats längre.

Forskningen på det här området, hur neddragningarna drabbar de anställda och deras familjer, är väldigt liten, men det vill Bengt Starrin på Karlstads universitet ändra på.

– Vi är en grupp här nu som vill undersöka hur den ekonomiska krisen slår mot Värmland, vad det är som händer just nu i slutet av 2009.

Eftersom det var många vid Karlstads universitet som deltog i forskningen om krisen i början av 90-talet, så menar Starrin att kunskaperna inom det här området är bland de största i landet just vid Karlstads universitet.

– Den kunskap vi har vill vi använda och på vårt sätt bidra till att Värmland hamnar på fötter igen.

Men en ny stor undersökning kostar pengar, och att ansöka om forskningsanslag tar för lång tid. Om ingen sponsor skjuter till medel, så riskerar undersökningen att inte bli av förrän år 2011 eller kanske till och med så sent som 2012.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista