Vaccinbrist skapar oro bland riskgrupper

Att det bara är skolbarn som kommer att erbjudas vaccination mot den nya influensan under de kommande fyra veckorna i Värmland, skapar oro hos dem som tillhör någon av riskgrupperna. Till exempel personer med astma eller andra lungproblem.

– Man borde kunna vaccinera båda grupperna. Barn är givetvis viktiga, men det är de inom riskgrupperna som har blivit mest sjuka och som är mest oroliga, säger Ingalill Bjöörn, ordförande för Astma- och Allergiförbundet.

– Det är väldigt många medlemmar som har hört av sig och varit oroliga och frågat mycket om vaccinet. Och det är klart att om en person som har astma måste vänta på vaccinet, så får den personen ju en oro att bära på.

Orsaken till att Landstinget i Värmland nu har beslutat att det bara är skolbarn, som ska vaccineras mot den nya influensan, är att det råder brist på vaccin i landet. Genom att vaccinera barnen och avbryta smittspridningen bland dem, så skyddas även de inom riskgrupperna, menar landstinget.

Så fort det finnas tillräckligt med vaccindoser så ska vaccinationen av riskgrupperna återupptas igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista