Skallskadade ska få åka hem

Nu inleds en forskningsstudie på Centralsjukhuset i Karlstad, för att sålla bort de barn som i onödan läggs in på sjukhus efter en skallskada. Genom en enkel provtagning ska man kunna få besked redan på akuten.

Skallskador hos barn är vanligt, men i dag finns ingen bra metod för att se vilka som riskerar skada i hjärnan, till exempel hjärnblödning. 

Christian Radevik skadades i en innebandymatch och kom in till akuten klockan tio på tisdagskvällen. Han lades in för observation och under natten kunde man efter röntgen konstatera att det inte var någon fara med Christian.

--Det känns ju alltid tryggt när de har koll på vad som händer, säger Maria Radevik, mamma till Christian. Men skulle man i framtiden få besked efter ett provsvar och få åka hem, skulle hon också vara trygg med det, säger hon.

Bara i Värmland läggs varje år runt 200 barn in för observation, och en förstudie visar att runt 90 procent av dem läggs in utan risk för hjärnblödning.

– Detta har stora effekter i form av oro, kostnader för sjukvården och för att föräldern måste sjukskrivas. Vår förhoppning är att hitta ett prov så vi kan fria så många som möjligt, så de kan få åka hem, säger Mikael Bergenheim, forskningsledare och läkare på Centralsjukhuset i Karlstad.

I förstudien har man tittat på proteinet S100B, som utsöndras i både blodet och senare urinet när man slagit i i huvudet. I samarbete med Universitetssjukhuset i Örebro och Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm, samlar man nu in prover för att få fram ett säkert mätvärde som kan användas i praktiken.

--När du kommer med ditt barn tar vi ett blodprov och urinprov, och sen får man vänta ungefär en timme på svar. Då kommer vi kunna säga om det är en kraftig smäll som barnet utsatts för och om vi behöver lägga in ditt barn och dig, eller göra en röntgenundersökning, säger Mikael Bergenheim.

Man beräknar att en screening av barn med skallskador kan spara runt en miljon kronor om året för vårdplatser. Studien väntas vara klar om två år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista