Trögt inför hyresförhandlingarna

Det börjar bli dags för förhandlingarna av nästa års hyror. Men det går trögt och än så länge har bara två kommunala bostadsbolag i Värmland kommit in med konkreta förslag.

– Det har varit väldigt lugnt. Elva av de 17 allmännyttiga bostadsföretagen har påkallat förhandling och det är bara två som har kommit in med ett konkret yrkande, säger Tomas Bäckman, förhandlare på Hyresgästföreingen i Värmland.

Att det har kommit in så få yrkanden tror Tomas Bäckman beror på att det finns en osäkerhet och att företagen vill att andra ska gå före och lägga en nivå. Så här långt verkar det som att hyreshäjningarna för nästa år kommer att bli förhållandevis låga.

I Värmland är det idag bara Grums hyresbostäder som vill höja hyran med med knappt två procent resp Kilsbostäder som ser en höjning på 0.62 procent som lämnat in yrkanden. Annars är trenden att parterna går till förhandling utan konkreta förslag.

– Det kan tyda på att man vill ha snabba uppgörelser till väldigt förmånliga nivåer, säger Tomas Bäckman på Hyresgästföreningen.

Men Hans Petter Rognes, vd på Stiftelsen Karlstadhus, tror att ökade taxor kan motivera hyreshöjningar trots det låga ränteläget.

– Det som skulle kunna motivera att man tittar på en höjning är prisökningar på vatten och värme och sophämtning och så vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista