Hårda avtalsförhandlingar väntar

De kommande avtalsförhandlingarna ser ut att bli ovanligt hårda. Sveriges kommuner och landsting och även Konjunkturinstitutet menar att fackens lönekrav är för höga och hotar jobben. Bakgrunden är att LO:s låglöneförbund kräver 750 kronor eller runt tre och en halv procent mer i månaden.

Anders Knape, ordförande i Sveriges kommuner och landsting, vill riva upp vårdavtalet från i fjol.

– Vad som är viktigt är att vi över hela arbetsmarknaden får avtal som våra medlemmar klarar av att betala. Vi befinner oss i en svår ekonomisk situation och vi vill att så många som möjligt ska kunna va kvar och jobba inom vår verksamhet. Ska vi kunna uppfylla det så klarar vi inte av några höga löneökningar, säger Anders Knape.

Men LO:s förhandlingssekreterare Per Bard håller inte med.

-- Anders Knape låter som den privata arbetsgivarsidan ungefär, att det inte finns något löneutrymme alls att tala om, men vi inom den fackliga sidan gör en helt annan bedömning.

Men ska man tolka SKL:s varning som att det är LO som sitter med samhällsansvaret?

– Ja, fackligt så måste vi alltid ta ett visst samhällsansvar. Det finns inget självändamål i att man ska driva lönekrav som i slutändan innebär arbetslöshet för många medlemmar. Utan vi måste balansera lönekrav som inte driver på inflation, räntor och arbetslöshet. Och det är ett sånt förslag som vi har lagt, som både är balanserat och som kommer att klara en bra utveckling av inflationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista