Dammråttorna ska bort

Arbetet med att förbättra inomhusmiljön på Kvarnbergets förskola i Karlstad fortsätter.

I ett pilotprojekt ska förskolan försöka minimera sådant som samlar damm, och partikelhalten inomhus ska också mätas för att se om åtgärderna ger resultat.

Förhoppningen är att kunna reducera mängden partiklar med upp till 90 procent, genom att se över sådant som samlar damm och som gör lokalerna svårstädade.

Thomas Alsmo, som jobbar med innemiljöfrågor och forskar på Kungliga Tekniska Högskolan besökte igår Kvarnbergets förskola. Tillsammans med kommunens projektledare och förskolans skyddsombud, så tittade man på lokalerna och diskuterade lämpliga åtgärder.

– Det går inte att komma åt att städa ordentligt överallt och då samlas damm och dålig hygien som magasineras från år till år. Tittar man på helheten finns en hel del att göra, säger Thomas Alsmo.

– Vi har tillsammans nu hittat flera saker som vi kan förbättra och ska nu sätta ut mötinstrument för att se hur det är med partiklarna i innemiljön, säger skyddsombudet Marie Persson.

Per Larsson
per.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista