Annie Winblad är ombudsman för Unionen.
Värmland

Pappor dåliga på föräldraledighet

Värmländska föräldrar är sämre än genomsnittet på att dela lika på föräldraledigheten och hamnar näst sist i rankningen när länen jämförs. Papporna tar ut en liten andel av ledigheten, och för att försöka ändra på det höll fackförbundet Unionen seminarium för blivande föräldrar i Karlstad på måndagskvällen.

– Det är en viktigt fråga att försöka öka ett mer jämställt uttag av föräldraledigheten. I dag är det ju traditionellt sett mer kvinnor som tar ut ledighet och där kan vi se en direkt koppling till lönefrågan, att kvinnor generellt har lägre lön än män, säger Annie Winblad som är ombudsman på Unionen.

Hon tycker att facket har en uppgift att försöka påverka medlemmarna till ett jämnare uttag av föräldrapenningen. Dels för att det är en del av medlemmarnas kompetensutveckling.
– Och så jobbar vi aktivt med löneskillnadsfrågorna. Man ska ha lika och likvärdig lön för samma arbete. Så det hänger i hop, det är egentligen en förlängning av lönefrågan, säger Annie Winblad.

Det är ett annat fackförbund, TCO, som ligger bakom det årliga Pappaindexet. Det bygger på hur stor andel av de föräldralediga som är pappor, och hur stor del av föräldradagarna som tas ut av pappan. Och det är här som de värmländska föräldrarna hamnar långt ner, bara Skåne har ett lägre Pappaindex.

Men Pär Larsson, som blir pappa för första gången i april, tror att allt fler pappor kommer att vilja vara hemma längre med sina barn. Han vet redan nu att han ska vara hemma.
– Det börjar gå åt att fler män är hemma också. Oavsett om det blir en löneskillnad så uppskattar männen att vara hemma med barnen mer nu än förut, så jag tror att traditionen är på väg att brytas. Kanske är inte jobbet det viktigaste, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".