Karlstad

Politiker gick före riskgrupper

Flera personer inom riskgrupperna i Karlstad har ännu inte fått något vaccin mot svininfluensan, men Karlstads kommun har trots det låtit vaccinera 750 anställda trots att de inte tillhör någon riskgrupp.

Bland de vaccinerade finns flera högt uppsatta politiker och tjänstemän. Karlstads kommuns personaldirektör Peter Bäckstrand är ansvarig för prioriteringsordningen.

– Vi kan inte se frågan ur ett övergripande samhällsperspektiv, vi har följt socialstyrelsens rekommendationer, säger Peter Bäckstrand.

Karlstads kommun har hittills vaccinerat omkring 10 000 personer. De som har fått vaccin hittills är alla riskgrupper som kommunen har vårdansvar för, all vårdpersonal och en stor del av kommunens anställda. Just nu pågår vaccineringen av skolelever, lärare och föräldrar.

Karlstads kommun kommer att erbjuda vaccin till mellan 25 000 och 30 000 personer. Inom några veckor ska alla skolelever och skolpersonal ha fått vaccin, enligt ett pressmeddelande från kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".