Västra Götaland utreder storregion

Arbetet med att utreda om Värmland och Västra Götaland ska gå samman fortsätter, men en sammanslagning är inte självklar, det säger Mats Svegfors som ledde utredningen om hur Sverige ska organiseras.

Idag väntas regionstyrelsen i Västra Götaland anslå pengar till att utreda ett samgående med Värmland.

Det har gått snart tre år sedan Ansvarskommittén lämnade över sitt slutförslag om hur Sverige skall organiseras till regeringen. Kommittén ritade ingen karta, men kom fram till att Sverige bör delas in sex eller nio regioner. Sedan dess har Värmland ansökt om att gå samman med Västra Götaland och Västra Götaland utreder frågan.

Nu kommenterar Ansvarskommitténs ordförande Mats Svegfors för första gången den tilltänkta storregionen.

– Det är inte självklart att Värmland och Västra Götaland ska gå ihop, det måste lösas i en process och dialog som nu pågår, säger Mats Svegfors.

Mats Svegfors konstaterar att de södra delarna av Värmland drar mot Västra Götaland medan de östra delarna söker sig österut.

– Men ska komma ihåg att det förändrar väldigt lite i människors vardag, det här handlar om administrativa förändringar, säger Mats Svegfors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".