Karlstad

Kommunen skrev på klimatavtal

I dag skrev Karlstads kommun på EU-kommissionens så kallade Borgmästaravtal som ska sänka utsläppen av koldioxid i Europa. Karlstad och 900 andra europeiska städer kommer att jobba för att sänka sina koldioxidutsläpp med mer än 20 procent till år 2020.

– Vi ska spetsa oss ännu mer bland annat är biogassatsningen viktig för att minska miljöpåverkan på transportssidan, säger kommunalråd Åke Pettersson-Frykberg (MP)

Enligt Pettersson-Frykberg kan kommunen också minska utsläppen av koldioxid med enegrieffektiviseringar inom både transport och inte minst genom att se över och effektivisera uppvärmningen av kommunens fastigheter.

Borgmästaravtalet är ett initiativ från Europeiska kommissionen. Över 900 städer över hela världen, de flesta inom EU, har undertecknat avtalet.

På tisdagen arrangerades en ceremoni för de svenska kommuner som vill skriva på avtalet. Arrangörer är Energimyndigheten, Sveriges Kommuner och Landsting, Klimatkommunerna, Sveriges Ekokommuner och Linköpings kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".