Influensan

Bara halva riskgruppen vaccinerad

Vaccinationer mot svininfluensan fortsätter - men det är fortfarande brist på vaccin och det är även stora variationer mellan kommunerna om vilka som prioriteras. I Arvika valde man tidigt att prioritera alla skolbarn och hittills har bara hälften av personerna i riksgrupperna vaccinerats .

– I ett tidigt skede vaccinerade vi skolbarn och det är vi nära på klara med när den här veckan har gått, säger Lars Mathiessen som är verksamhetschef på vårdcentralen Verkstaden i Arvika.

En del av riskgrupperna har också vaccinerats, senast i dag, onsdag och fler ska få sin spruta på fredag. Och nästa vecka kommer 800 personer i riksgrupperna i Arvika att kallas till vaccination.

Prioriteringen av skolbarn har varit ett omdiskuterat beslut, men Lars Mathiessen försvarar det med att den största smittspridningen finns i just den gruppen.

Däremot har inte personal inom skolan och barnomsorgen vaccinerats.

– De kommer i ett lite senare skede. Barnen är de mest utsatta, säger Lars Mathiessen.

Hur reagerar du på alla diskussioner kring er prioritering i Arvika?

– Jag tycker inte att det har varit så mycket diskussioner, det här var ett val vi gjorde. Vi upplever att vi var tidigt ute och så långt vi kan se har vi också mycket isolerade utbrott av influensan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".