1 av 2
Christoffer Byström söker jobb innan han drar till Los Angeles som au pair. Foto: Laila Carlsson
2 av 2
Henryk Blok på Arbetsförmedlingen studerar siffrorna. Foto: Laila Carlsson/SR Värmland.

Stor arbetslöshet bland unga

Ungdomsarbetslösheten ökar i länet, liksom antalet långtidsarbetslösa. Och fast varslen gått ner och nu ligger på normala nivåer, så är efterfrågan på arbetskraft fortfarande lägre än för ett år sedan.

– Man räknar ju med att konjunktursvackan kommer att hålla i även 2010. Förhoppningsvis vänder det tidigare, men man får nog räkna med att 2010 också blir ett tungt år, säger Henryk Blok, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Karlstad.

Förra månaden var drygt 1770 ungdomar mellan 18 och 24 år inskrivna som arbetslösa på Arbetsförmedlingen i Värmland. Och det är 570 fler än i oktober förra året.

Och Arbetsförmedlingens hetaste tips till både ungdomar och äldre verkar vara att de ska försöka få in en fot på en arbetsplats, kanske genom en praktikplats, eller timvikariat. Och att fortsätta kämpa fast det känns motigt och att försöka tänka i nya banor.

Vid en av datorerna på Arbetsförmedlingen sitter 23-årige Christoffer Byström och letar efter ett tillfälligt jobb och han verkar ha följt råden till punkt och pricka.

– För mig har det hjälpt jättebra att söka upp företagen personligen, att ha ett färdigt CV och vara påläst om företaget. Då är det lättare att göra ett bra intryck. Ringer jag så hör de bara min röst och det blir väldigt opersonligt, säger Christoffer Byström, somhar hunnit med en del jobb sedan han slutade gymnasiet.

I nästa månad åker han till Los Angeles i Kalifornien för att jobba som au pair. För han vill bli polis, en omväg kan man tycka. Men han har en plan!

– Det är ju mer erfarenhet, långt hemifrån med ett nytt språk, och du kan visa att du är ansvarsfull och att du tar hand om barnen. Att du inte är rädd att hugga i. Jag tror på det.

Att det är just polis han vill bli beror dels på att det är ett yrke med många typer av arbetsuppgifter, och dels för att alla han känner som antingen går på polishögskolan eller som arbetar som poliser är glada och positiva och gillar att gå till jobbet.

Och i alla fall lite positiv och glad är även Henryk Blok på Arbetsförmedlingen. För trots att arbetslöseheten har fortsatt att växa, så kommer det in fler nya jobb nu än för bara några månader sedan.

– Det kommer helt klart att bli en vändning, och den dagen det vänder kommer det troligtvis gå väldigt fort. Vi är även inne i en generationsskiftesväxling. Många äldre går ut från arbetsmarknaden och blir pensionärer och vi har ungdomskullar framöver som är mindre. Så jag är helt övertygad om att det kommer en ljusning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".