Sverige Amerika Centret i Karlstad. Foto: Roy Malmborg/SR Värmland

Samnordisk databas för släktforskning

En samnordisk databas för släktforskning håller på att utvecklas via Sverige Amerika Centret i Karlstad.

I dagarna två håller centret en konferens om hur människorna i Norden vandrat mellan länderna. Inbjudna gäster är representanter från de nordiska instutitionerna som arbetar med migration.

– Ett samarbete på nordisk nivå vad gäller att länka ihop de databaser som finns. Även utställningar och marknadsföring bör vi samarbeta om, säger Mattias Nilsson, Sverige Amerika centret i Karlstad.

– Om amerikaner via internet kan hitta sina släktingar i Norden, så vill de sedan i ett andra steg komma hit och se de miljöer de levde i, vilket också ger ett turistperspektiv, menar Erik Gustavsson, chef på Sverige Amerika Centret.

Ett fyrtiotal personer deltar för att påbörja arbetet med samnordiska databaser och gemensam forskning.

– Problemen för en människa som kommit till ett nytt land är de samma som de var för 150 år sedan. Hur får jag arbete? Var ska jag bo? Hur lever jag i detta land? Ska jag gå i deras kyrka eller bygga mig en egen? berättar Knut Djupedal från Norsk Utvandrermuseum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".