Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kammarkollegiet prövar inte regionfrågan

Ansökan från kommunerna Säffle, Arvika, Sunne, Årjäng och Eda om att få inleda förhandlingar för att få tillhöra Västra Götalandsregionen behandlas inte av Kammarkollegiet. Det framkommer i ett yttrande till regeringen.

Anledningen är att Landstinget i Värmland anser att det kan bli aktuellt med en formell ansökan först när diskussionerna med Västra Götaland är avslutade.

I och med det anser Kammarkollegiet att ansökan från kommunerna inte behöver behandlas ytterligare.

I yttrandet till regeringen om ny regionindelning anser Kammarkollegiet att det inte finns tillräcklig enighet bland de som berörs att nu bilda regionkommuner i Norrland och Svealand.

Oklarheterna kring de geografiska avgränsningarna är så stora att indelningsändringarna inte bör genomföras på det underlag som finns i dag. Det gäller framför allt Stockholms och Mälardalens tillhörighet, men också Västmanlands, Örebros, Östergötlands, Blekinges, Smålands och Värmlands tillhörighet.

Ska det bli någon form av "Svarte Petter"-spel på slutet eller bildas en så kraftfull region att alla andra regioner står sig slätt, frågar sig Kammarkollegiet.

Den fortsatta diskussionen om ny indelning av landet i regionkommuner bör utgå från en helhetssyn och att landstingens intressen beaktas samlat, enligt Kammarkollegiets yttrande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".