Älgstammen ökar dramatiskt

Älgstammen i Värmland och Örebro har ökat kraftigt och i vissa områden har den ökat dramatiskt, detta efter flera års tillbakagång. Det visar vårens spillningsinventeringar som utförts av jägarna. 

– Det är en kraftig tillväxt och på sina ställen måste vi vara observanta så det inte blir en älgexplosion, säger Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent på Jägarförbundet i Värmland - Örebro.

– Som på 80-talet kommer det inte att bli, men det är viktigt att markägare och jägare i de områden som har mycket älg att man verkligen skjuter av de som tilldelats, fortsätter han, för det får inte bli en ny skogsskade- och trafikolycksdiskussion.

Hur kommer det sig att älgstammen ökar så explosionsartat inom vissa områden?

– En älgstam har ju en potential- om man inte jagar älg alls, så kan stammen fördubblas på två år. Det gör att halkar man efter lite med avskjutningen i förhållande till tillväxten, så går det väldigt fort uppåt, säger Gunnar Glöersen.

– Här i länet har vi ju också problematiken med varg, vilket gör att många markägare och jägare håller igen på avskjutningen för att kompensera för det vargen tar, och har man gjort det för mycket, så har det lett till att älgstammen ökat, avslutar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".