Prognos spår brist på arbetskraft

Det kommer att bli arbetskraftsbrist i Värmland år 2030, enligt den befolknings och näringslivsprognos som Region Värmland presenterat. Befolkningen i länet kommer att ligga på ungefär samma nivå som i dag, men antalet i arbetsför ålder kommer att ha minskat med runt 10 000 personer och antalet jobb kommer att ha ökat lika mycket.

Det är stål- och verkstadsindustrin, IT, pappers- och massaindustrin samt maskinindustrin som väntas stå för 67 procent av sysselsättningen i länet. Resterande del kommer företag som inriktar sig mot energi, miljö, skog, och tjänster att kunna ge.

Strukturomvandlingen från industri till tjänster när det gäller sysselsättning kommer att fortsätta.

Antalet sysselsatta i den i den offentliga sektorn kommer att minska med knappt 2 000 personer medan den privata tjänstesektorn kommer att öka med nästan 8 000 personer, varav byggindustrin står för nästan hälften. Jobben inom industrin kommer att minska med nästan 3 000.

Det gäller också att få Värmland attraktivt eftersom det enligt prognosen kommer att bli arbetskraftsbrist. Den största möjligheten är då att få arbetskraft från andra länder, precis som när de värmländska järnbruken fyllde sina behov för bland annat 60-70 år sedan.

I Värmlands län kommer antalet 16-åringar att år 2030 ha minskat ifrån nästan 4 000 till knappt 3 000. Andelen över 65 år kommer att ha stigit från idag dryggt 50 000 till nästan 70 000.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".