Tätare kontakter mellan nazister

Kontakterna mellan olika nazistiska grupperingar har ökat under senare tid. Bland annat lyckades nazister i Mellansverige ordna flera sammankomster under år 2001, säger Greger Wahlgren, polisinspektör på Brottsförebyggande Centrum i Värmland och Värmlandspolisens expert på nazistfrågor till Sveriges Radio Värmland.
I september genomfördes till exempel en konsert i värmländska Munkfors, de närvarande kom bland annat från Örebro och Västmanland. Dessutom har flera mindre fester ordnats, till exempel i Örebrotrakten och i Eskilstuna i Sörmland. Det är inte ovanligt att det sker brott i anslutning till nazistsamlingarna, det kan handla om allt från hets mot folkgrupp till misshandelsfall. Och för polisen blir ofta nazistmöten en stor påfrestning. I Mellansverige bedriver polismyndigheterna ett samarbete över länsgränserna när det gäller insatser mot nazistsamlingar. Ett samarbete mellan polisen i Dalarna, Gävleborg, Uppland, Värmland, Västmanland och Örebro och som fungerar mycket bra, enligt Greger Wahlgren.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".