Kil

Kritik mot stängning av allergiavdelning

Kils kommuns beslut att vid årsskiftet lägga ned allergiavdelningen vid förskolan Kristallen får i dag kritik av Astma- och allergiförbundets ordförande Inga-Lill Bjöörn. Enligt kommunen finns det inte längre något behov av en specialavdelning eftersom antalet barn med allergi minskat - men den motiveringen ifrågasätts av Inga-Lill Bjöörn.

– Det måste vara feltänkt för behov finns det naturligtvis, säger hon.

Bland annat pekar Inga-Lill Bjöörn på att det kan bli problem med svårt allergiska barn i familjedaghem.

– Då blir det ännu mer sårbart än om barnet går på en förskoleavdelning. Händer det något med barnen och man måste åka in till sjukhus, hur ska en ensam person då klara sig? Med allergiska barn kan det gå väldigt fort när de blir sjuka, säger hon.

I dag finns det inte allergiförskolor i särskilt många kommuner. Runt 40 i hela Sverige, enligt Inga-Lill Bjöörn. I Värmland finns det tre stycken kvar.

Och Astma- och allergiförbundets ordförande tycker att det är tråkigt att det blir allt färre.

– Jag vet att föräldrarna som haft sina barn på de här förskolorna har känt sig väldigt trygga och säkra och barnen har fått känna sig som vem som helst. Verksamheten är som vilken förskola som helst, det är ju bara det att man undviker vissa saker, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".