1 av 2
Ghusen Chalan från Syrien är en av de studenter som skulle beröras av regerigens förslag. Foto:Andreas Ruuth
2 av 2
Thomas Blom prorektor på Karlstads universitet oroas av det nya förslaget. Foto: Andreas Ruuth

Avgift skrämmer bort studenter

Regeringens förslag att från 2011 införa en terminsavgift för utländska studenter oroar många svenska universitet. På Karlstad universitet tror de nu att man kan få svårt att rekrytera utländska studenter utanför Europa.

– Vi skulle tappa enormt många studenter som har en tanke om att komma till Sverige och till Karlstads universitet,säger Thomas Blom prorektor på Karlstad universitet.

– En avgift kan vara avskräckande på många sätt. Speciellt från de regioner som vi har jobbat mycket med som Asien och Sydostasien.

Förslaget innebär att undervisningen fortsatt ska vara gratis för studenter från ESS-området, det vill säga EU plus Island, Norge och Lichtenstein. Men i Karlstad finns idag drygt 180 utländska studenter, som skulle beröras av en avgiftsbelagd undervisning på universitet.

– Vi som är här nu påverkas inte av förslaget nu men kanske om vi ville studera mer och längre i Sverige, men jag ska vara ärlig och säga att jag skulle nog inte kommit till Sverige och studerat om det funnits en avgift, säger Ghusen Chalan, från Syrien.

Hur hög avgiften skulle bli är oklart, men Enligt Thomas Blom tappade Danmark 90 procent av studenterna, som kommer från länder utanför EES, när de införde avgift. Och de utländska studenterna är viktiga.

– Vi får studenter från andra länder och kulturer, som berikar vår verksamhet. Och när studenterna kommer hem igen så berikar de förhoppningsvis deras regioner och kulturer. Och på det här sättet kan vi skapa nätverk med studenter internationellt i den globaliserade värld vi lever i, säger Thomas Blom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".