Birgitta Olssons personal har bråda dagar. Foto: Lennart Nodenstein/SR Värmland.
Influensan

Hårt tryck på vaccinationspersonalen

Personalen på länets vårdcentraler upplever just nu ett stort tryck från allmänheten på grund av influensavaccineringen. Samtidigt gör bristen på vaccin att problemen för personalen blir ännu större.

– Det har gått riktigt bra, men vi har ett jättehårt tryck på personalen. De sliter ont, säger Birgitta Olsson som är enhetschef på vårdcentralen i Torsby.

Hittills har det funnits vaccin så att det räckte till de prioriterade grupperna.

– Men vi har inte full koll, vi trodde vi skulle ha mer i dag, onsdag, än vad vi har, säger Birgitta Olsson.

Men Värmland har lyckats bra med att snabbt vaccinera många mot svininfluensan. Det anser landstingets divisionschef för allmänmedicin, Karin Malmqvist.

– Jag vågar säga att vi ligger väldigt bra till i Värmland. Vi tror att vi hade distribuerat 80 000 doser till och med i fredags, säger hon.

Karin Malmqvist påpekar att förutsättningarna för att kunna planera vaccineringen har varit mycket svåra. Dels för att Socialstyrelsen har ändrat sina riktlinjer ett stort antal gånger, dels för att det har varit svårt att förutse hur många doser som kommer att levereras per vecka.

– I och med de svåra förutsättningarna i planeringen har vi bett befolkningen om tålamod. Och jag kan passa på att be om ursäkt för de olägenheter som har uppstått här och där, men det här är extremt svårt att planera. Målet är ändå att förhindra svår sjukdom och dödsfall, säger Karin Malmqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".