Pensionärerna tar sats inför valet

Stöttepelarna heter ett nystartat nätverk för S-pensionärer, och på fredagen var grundaren Anna-Greta Leijon i Karlstad och berättade om verksamheten. Men det är inte i första hand pensionärsfrågor som ska lyftas inom det socialdemokratiska nätverket. Nej, det är nästa års val som ska vinnas.

– Syftet är att vi ska få en socialdemokratisk regering, eller rödgrön regering efter nästa val, säger Anna-Greta Leijon (S), Stöttepelarnas grundare.

– Vi är ett antal personer som känner att vi behöver och vill hjälpa till i valrörelsen. Pensionärsrösterna är viktiga och det har tyvärr inte gått så väldigt bra för socialdemokraterna bland pensionärerna.

Men om det här är ett sätt att vinna valet, då är det väl mer en politisk strategi än att ni brinner för pensionärsfrågorna?

– Väldigt många av oss som är med i Stöttepelarna brinner för många andra frågor än bara pensionärsfrågorns också. Många vill vara ute och prata bland ungdomar. När jag frågade Ingvar Carlsson till exempel om han vill vara med så svarade han: Jo det är klart att jag ställer upp, men jag vill också vara ute på universiteten och prata, för det tycker jag är så jätteroligt. Bara för att man gått i pension, så är man inte bara intresserad av frågor som rör de äldre.

Men borde inte den övriga partiorganisationen kunna fånga upp pensionärerna, om det nu ändå inte är pensionärsfrågor som det gäller? Varför behövs Stöttepelarna?

– Det är så att vi har varit dåliga på att ta till vara på de äldre i partiorganisationerna också. Jag tror att det är så i det svenska samhället och det går igenom överallt. Vi har faktiskt inte dragit nytta av den kunskap och engagemang som finns, säger Anna-Greta Leijon.