Mats Ahrén och Lill Nilsson (V) firar utmärkelsen Årets kulturkommun 2009
Karlstad

Firar utmärkelsen Årets kulturkommun

Det står marsipantårta på fikaborden ute på fritidsgårdar, bibliotek och förvaltningskontor i Karlstad under fredagen. Med tårtkalaset för de anställda firar Kultur- och fritidsförvaltningen utmärkelsen Årets Kulturkommun 2010, som delades ut på torsdagskvällen.

– Jag beställde 34 tårtor på ett café, de trodde först att det var för 34 personer men nej. 34 tårtor ska det vara, sa jag, berättar kultur- och fritidsdirektören Mats Ahrén.

Han är stolt över utmärkelsen, och det stora, tunga glasäpplet som fungerar som vandringspokal. Det ska ställas ut i bibliotekshuset så småningom.

--Det var väldigt nervöst att bära det, det känns ju trist att bli i hågkommen som kommunen som förstörde glasäpplet, säger Mats Ahrén.

För andra året i rad och för tredje gången någonsin var det en Värmlandskommun som tog hem SKTF:s utmärkelse Årets Kulturkommun. I år, 2009, var det Karlskoga, 2002 fick Sunne ta hand om äppelskuplturen.

Kommunerna kan själva anmäla sig, men sedan är det en jury som granskar kultursatsningarna. I Karlstads fall fastnade juryn bland annat för Kulturskolan och utsmyckningen av den offentliga miljön.

Vänsterpartisten Lill Nilsson är ordförande i Kultur och fritidsnämnden, och hon berättar att det finns planer på att uppmärksamma utmärkelsen på flera sätt under året.

– En idé är att det ska hända något varje månad som gör att det ommer att snas att vi är årets kulturkommun, säger hon.

Hon tror att utmärkelsen kan underlätta för henne som nämndordförande när det är dags att begära anslag och diskutera budget.

– Men redan i dag har vi fått credit. Vi är en av de få kommunerna i Sverige som inte skär ner på kulturbudgeten eftersom vi tycker att det är viktigt med kultur i vår kommun, säger Lill Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista