Karlstad

Stora protester mot höjda tomtavgifter

Det finns risk att fastighetsägare i Karlstad måste gå från sina hus på grund av kommunens förslag att höja tomtavgifterna. Höjningar på 1 700 procent föreslås, från 150 kronor om året till 25000, och det har fått både boende och Villägarnas Riksförbund att reagera kraftigt.

– Det är ett jätteproblem. Jag tänker på frågan juridiskt, men ännu mer på vanliga människors plånböcker. En höjning från 150 spänn till 25 000 kronor om året, ingen klarar en sån höjning, säger Villaägarnas förbundsjurist Lena Södersten.

Hon tror att villaägare kommer att tvingas från sina hem på grund av de höjda avgifterna.

– Jag har kontakt med en tomrättshavare som har separerat nyligen och som säger att hon inte kommer att kunna bo kvar om förslaget går igenom, säger Lena Södersten.

Karlstad kommun har fått in ett 40-tal medborgarförslag som alla kräver frysta eller sänkta tomtavgifter. Kommunen svarar att man ska titta på frågan.

Villaägarnas Riksförbund vill backa tillbaks till 2008 års tomttaxering för att få rim och reson i tomtavgifterna, och inte som nu en ökning på 1 700 procent.

– Jag tror att en del inte kommer att klara det. Och problemet är att de som inte klarar höjningarna, inte kommer att klara friköpningarna heller, säger Lena Södersten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista