Karlstad

Nya hastighetssänkningar i Karlstad

Nu gör Karlstads kommun ett nytt försök att sänka hastighetsgränserna i stan. Hösten 2008 beslutades om en generell sänkning av hastigheten till 40 kilometer i timmen, men den sänkningen överklagades och fick tas bort.

– Eftersom Vägverket anpassar hastighterna på de statliga vägarna hänger vi på och anpassar hastigheterna efter handboken Rätt fart i staden, säger Andreas Rudsvik som är enhetschef för trafik och gata i Karlstads kommun.

I bedömningarna har man tittat på tre olika kriterier. Det är tillgänglighet, trafiksäkerhet och miljö.

Tanken är att säkerheten och tryggheten ska öka för oskyddade trafikanter i bostadsområden, vid skolor och i centrum där det blir 30 kilometer i timmen. På uppsamlingsgator och matargator ska det bli 40, industriområden 50 och vid större infarter och huvudgator blir det 60 kilometer i timmen för att förbättra framkomligheten.

I arbetet med hastighetsgränserna har tjänstemännen delat in Karlstads tätort i 792 sträckor.

– Så har vi åkt på alla gator och gjort en bedömning av hur gatan ser ut, om det finns separerad gång- och cykelväg och hur mycket trafik som rör sig, säger Andreas Rudsvik.

Och med det här förslaget tror och hoppas kommunen att man ska kunna stå pall mot nya överklaganden.

– Vi hoppas det. Nu är de ordinarie remissinstanserna med och tycker till, och allmänheten kan tycka till på webben. Sedan kommer ett fullmäktigebeslut på förslaget, och vi kommer att stämma av med Transportstyrelsen innan beslut fattas, säger Andreas Rudsvik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista