Hyrorna höjs och sänks i Degerfors

Hyrorna hos det kommunala bostadsbolaget i Degerfors kommer både höjas och sänkas nästa år. Först höjs hyrorna vid årskiftet med 2,5 procent, men Degerforsbyggen och Hyresgästföreningen har kommit överens om att hyrorna sänks igen den första april med 0,6 procent. Le-Roy Wentzel är förhandlingsledare på hyresgästföreningen och han säger att det rör sig om runt 30 kronor i månaden.

– Det är jätteviktigt för en del och för andra spelar det mindre roll, men det är klart att vi vill hålla nere hyrorna. Det är ju en av våra viktigaste arbetsuppgifter, säger Le-Roy Wentzel.

Först ska hyrorna höjas med 2,5 procent i januari, och sedan ska den sänkas den första april. För över tusen hyresgäster i Degerfors innebär det en något lägre hyreshöjning än man hade räknat med.

Hyran kommer ändå i slutänden att vara 1,9 procent högre nästa år än i år. Det nya avtalet kommer att gälla hela nästa år, och anledningen till att man sänker hyran i april är att det redan fanns ett avtal och att avin på det avtalet redan skickats ut.

Enligt Kjell Hultgren, vd på Degerforsbyggen, är inte sådana här ändringar vanliga.

– Men nu tänkte vi att vi kunde ställa upp på deras önskemål. När avtalet tecknades i slutet på 2008 så var det en helt annan ekonomisk situation än det är idag, säger Kjell Hultgren.