Vill stoppa vuxna som bjuder på sprit

Hälften av alla niondeklassare får smaka vuxnas alkohol hemma. Det visar en ny undersökning som Centralförbundet för Alkohol- och Narkotikaupplysning gjort. Därför vill Ungdomens Nykterhetsförbund nu förbjuda vuxna att bjuda minderåriga på alkohol.

Undersökningen visar också att nära 20 procent av eleverna bjuds på enstaka glas eller flera glas alkohol av sina föräldrar. Och enligt Ungdomens Nykterhetsförbund, UNF är det väl känt att unga som får alkohol hemma kommer att dricka mer än de som inte får det. Därför efterfrågar UNF nu ett förbud för vuxna att bjuda barn på alkohol.

– Det är ju olagligt egentligen att sälja eller distribuera till sådana som inte är myndiga. Så egentligen borde det redan vara klargjort att vuxna inte ska ge alkohol till sina barn, säger Elin Weststrand, kontaktperson för UNF:s lokalförening Status i Karlstad.

I mars väntas regeringen föreslå en skärping av lagparagrafen om vuxnas möjligheter att bjuda minderåriga på alkohol. Det här tycker inte UNF räcker.

– Skärpning det säger inte så mycket. Om det är så att det egentligen är olagligt att ge till dem som är minderåriga. Då kan man tycka varför bara skärpa då är det väl lika bra att förbjuda, säger Elin Weststrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista