Länsstyrelsen ger upp skutan på grund

Länsstyrelsen kan inte ta något ansvar för skutan som står på grund i Lurö skärgård sedan i april 2008, utan avslutar ärendet "Aila af Karlstad".

Anledningen är att kostnaden för skrotning på 700 000 kronor är för hög i ett läge när länsstyrelsen måste göra stora besparingar i sin egen verksamhet.

Ansvaret för skutan är i slutänden ägarens, säger landshövding Eva Eriksson.

– Vad vi från länsstyrelsen gjorde var att vi ville se till att vi fick bort båten därifrån och trodde att vi skulle klara det. Vi trodde också att det fanns ytterligare resurser att få och att vi skulle kunna ta hem kostnaderna med skrotvärdet, men nu visar det sig att så är det inte.

– Kostnaderna för att frakta bort skutan, lägga den i docka och skära ner den kostar så mycket att det är omöjligt för oss att betala det. Vi har ju inga andra pengar än skattebetalarnas, säger Eva Eriksson vidare.

Vad händer om ägaren inte klarar av att ta hand om skutan?

– Då kommer väl båten att ligga där och på något sätt sjunka- jag vet inte- det är ju inte vår sak, utan det vi gör är att vi bötesförelägger för att ägaren ska ta bort den sedan få rättsliga instanser ta vid, avslutar Eva Eriksson, eftersom det alltid är ägaren sak.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista