Karlskoga

Kritik mot kommunens sparplaner

I en ny konsultrapport föreslås flera besparingar inom kulturen i Karlskoga kommun, bland annat på lokaler. Men rapporten är ogenomtänkt, det tycker Matz Ericson, ordföranden i teaterföreningen Lyset.

– Jag tycker de har tunt underlag för att gå ut och säga att nu lägger vi ner Kungsteatern och Musikpalatset. Man måste titta på vilka uppdrag som kommunen har lagt ut på de här verksamheterna. Om de sedan säger att de inte vill ha den teaterverksamheten eller musikverksamheten så får man så diskutera var resten av verksamheten ska vara, säger Matz Ericson.

Han förklarar att när de ger teateruppsättningar så bygger de bland annat upp kulisser som står i flera månader vilket skulle kollidera med all den verksamhet som finns i Folkets hus idag.

Teaterföreningen har idag 1 300 elever knutna till sin verksamhet, främst grundskolelever, som går på olika utbildningar via Kulturskolan. Det finns också en kö på 600 karlskogaelever som vill börja dansa, spela teater eller musik.

Totalt skulle flera omstruktureringar av flera lokaler i Karlskoga spara mellan 14 o 15 miljoner kronor per år. Bland annat föreslås att tre skolor i Karlskoga läggs ner, nämligen Häsängens och Katrinedals skola samt Rävåsskolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista