Karlstads klimat- och miljöstrateg Karolina Pettersson. Foto: Andreas Ruuth.
Karlstad

Kommunen satsar på miljömedvetenhet

I Köpenhamn pågår just nu FN:s stora klimatkonferens. Men det sker saker på närmare håll också, idag presenterade Karlstad kommun ett utbildningspaket där alla anställda och förtroendevalda i kommunen ska klimatutbildas.

– Vi vill ge en grundkunskap till våra anställda och förtroendevalda för att visa att de kan förändra och påverka vad gäller klimatpåverkan, säger Karolina Pettersson klimat- och miljöstrateg på Karlstad kommun.

Klimatutbildningen av Karlstad kommuns alla runt 7000 anställda och förtroendevalda startar efter nyår och ska pågå under hela 2010. Satsningen görs för öka medventenheten om hur mycket koldioxid man egentligen producerar.

– Det finns mycket man kan göra för att minska klimatpåverkan, förändra sitt sätt att resa, sin uppvärmning, vad man väljer för el. Att man tänker till i det lilla som ger stora effekter för miljön, Karolina Pettersson.

Klimatutbildningen är en del i kommunens miljöstrategiarbete. Varje anställda ska få en fem timmar lång webbaserad utbildning. Fem filmer som behandlar ämnen som bland annat behandlar klimatförändringarnas påverkan på Karlstad, transporter och energi leder vidare till en diskussion.

Karlstad har minskat sina utsläpp av växthus gaser med 33 procent men det nästan enbart genom utbyggnaden av fjärrvärme, men det finns mycket att göra än på bland annat transportsidan. Karolina Pettersson hoppas att utbildningen ska påverka medarbetarnas miljötänkande både privat och i deras arbete inom kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista