Karlstad

Tomthyrorna ska utredas

Karlstads kommun ska se över tomthyrorna. Det beslutade kommunstyrelsen på tisdagen, sedan många upprörda husägare hört av sig och protesterat mot chockhöjningarna som väntar om ingenting görs.

Som det är idag kan en del husägare i Karlstad få höjningar på flera tusen procent, från ett par hundralappar till 20- 30 000 kronor, på grund av höjda marktaxeringsvärden.

– Det har blivit effekter av det regelverk som finns som gör att det blir väldiga fördyringar från ett år till ett annat, som ingen hade förutsett. Och alla tycker nog att det inte är rimligt att man så plötsligt får så mycket högre kostnader, säger kommunalrådet Claes Wallenius (V).

Beslutet att anta regelverket som nu på grund av höjda marktaxeringsvärden hotar att ge tomträttsinnehavarna chockhöjda avgifter, togs 2007 av ett enigt kommunfullmäktige.

Idag är den politiska enigheten lika stor för att utreda om det går att mildra höjningarna något, så att folk inte ska behöva sälja sina hus, för att de varken har råd att hyra tomten eller köpa loss den.

Många av husägarna har avtal som har löpt från 50-talet, och då kunde tomthyran ligga på ett par hundralappar. Andra har avtal som förnyas var tionde år. Men även för dem väntar stora höjningar på omkring en tredubbling av årshyran.

Men tomträttsavgälderna kommer förstås att blir dyrare, oavsett vad utredningen kommer fram till.

– Det är ju inte helt obekant för dem som har den här typen av avtal att det blir dyrare efter hand. Det är ju mer när det blir väldiga ökningar som det kan bli olyckligt om man inte har förutsättningar för det i sin hushållsekonomi, säger Claes Wallenius.

Utredningen ska vara klar i början av nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista