"AP-fonden ljuger"

Sjätte AP-fondens anklagelser om plundring är inget annat är lögner. Det menar Stefan Nilsson, en av de två före detta ägarna till bolaget Xeratech, med verksamhet i bland annat Karlstad.

Xeratechs huvudägare är idag Sjätte AP-fonden, som menar att Xeratechs före detta ägare har fifflat med bokslutet och gömt undan tillgångar, och sedan dessutom gått under jorden.

– Tre saker kan jag avfärda direkt som lögner. Det ena är att jag skulle ha fått sparken. Jag sade upp mig själv och har studerat och varit pappaledig under hösten, säger Stefan Nilsson, som tillsammans med brodern Björn Nilsson tidigare ägt Xeratech.

– Det andra är att jag skulle ha gått under jorden. Jag har inga missade samtal på telefonen och har dokumenterat att jag skriftligen har svarat på de frågor som Sjätte AP-fonden har gett mig. 

I dagarna har det också uppdagats att Xeratechs vd Åsa Rödén är särbo med Sjätte AP-fondens vd Erling Gustavsson. Olämpligt säger AP-fonden idag, och Rödén ska avgå så snart den här affären är utredd. Men enligt AP-fonden så var det de förra ägarna som föreslog Rödén som ny vd, något som Stefan Nilsson tillbakavisar.

– Åsa Rödén föreslogs från början som styrelseordförande, sedan så visade det sig att jävsituationen med Erling, gjorde att hon var olämplig som styrelseordförande. Så hon placerades istället som vd på AP-fondens förslag. Så det är ett falsarium att vi har hittat henne och föreslagit henne. Det kan vi tillbakavisa helt.

AP-fonden gick på tisdagen ut och anklagade bröderna Stefan Nilsson och Björn Nilsson för att ha plundrat Xeratech på tiotals miljoner kronor. Enligt AP-fonden så är tillgångar uppsatta i bolagets bokslut som inte finns och tvärt om, skulder som finns, men inte redovisats för. Det gäller bland annat ett lager av färgpatroner som ingen har lyckats att lokalisera.

– Det finns gott om verifikater på det och vi kommer givetvis att redovisa det. I och med att vi har kommunicerat via våra ombud, så är det ju den vägen det sköts på och tyvärr kommer det nog att ta någon månad innan allt är utrett. Men jag är helt säker på att när den här historien har blåst över så är alla frågor besvarade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista