Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Nio vargar får skjutas i Värmland

Totalt nio vargar kommer att få skjutas i Värmland i den jakt som ska ske mellan 2 januari och 15 februari nästa år.

Naturvårdsverket har beslutat att totalt 27 vargar i hela landet ska få skjutas. I beslutet ingår också att det senare "kan bli tal om flyttning av vargar med östligt ursprung".

– Nu genomför vi den nya rovdjursförvaltning som riksdagen beslutat om. Licensjakt på varg är första steget, delegerat beslutsfattande till länsstyrelser nästa. Vi kommer att följa utvecklingen och är beredda att ändra våra regler om vi ser ett behov av det, säger Maria Ågren, generaldirektör för Naturvårdsverket.

Naturvårdsverket tillåter licensjakten i de fem län där det finns reproducerande stam av varg, dvs. där det har fötts kullar varje år de senaste tre åren. Fördelningen per län baseras på hur vargstammen är spridd i landet. Det innebär att det får skjutas nio vargar i Värmland och lika många i Dalarna. Tre vargar per län tilldelas Västra Götaland, Örebro och Gävleborgs län.

– Det är en balansgång att bedöma hur stor licensjakten ska vara utan att hota stammens fortlevnad. Vi kan inte tillåta alltför stor licensjakt eftersom vi behöver ha utrymme för skyddsjakt på vargar som orsakar skador på tamdjur. Sedan 1 mars har 5 vargar fällts vid skyddsjakt, säger Susanna Löfgren, chef för Viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista