Foto: Miakel Fritzon/Scanpix
Karlstad

Vill slippa ansvar för kärnkraften

Karlstad kommun påskyndar nu arbetet med att sälja av sina aktier i Oskarshamns kärnkraftverk. En halv miljon kronor avsätts för att anlita extern expertis som ska försöka värdera innehavet, som kan vara värt ett par miljarder.

– Vi har inget beslut på att sälja just nu, men vi vill undersöka marknaden, vilka som kan vara intresserade och vad som är tänkbart pris just nu, säger kommunalrådet Håkan Holm (S).

Han tycker att det är för tidigt att spekulera i hur mkt pengar det kan ge till kommunen, men det handlar om miljarder.

Vad skulle ni kunna använda pengarna till?

– Det får vi titta på. Men ett sätt är att avsätta pengarna i en pensionsfond för framtiden, eller betala av lån för att få pengar till verksamheterna. Det finns massor av olika sätt.

Vad är anledningen till att kommunen inte ska ha kvar några aktier i ett kärnkraftsverk?

– Det vi är mest oroliga för är ägarens ansvarstagande. Regeringen vill ta beslut om att ägarna ska ha obegränsat ansvar för avveckling och slutförvaring. Det innebär att vi får ett oerhört stort åtagande som ägare och det vill vi verkligen undvika.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista