Lars Furuholm

"Det var ett väntat beslut"

Nio vargar kommer att få skjutas i Värmland i den licensjakt som ska ske mellan 2 januari och 15 februari nästa år. Det beslutade Naturvårdsverket idag. Och för Lars Furuholm, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Värmland, var det ett väntat beslut. 

– Jag tycker att det var den nivå som vi hade väntat oss. Det kunde ha varierat mellan sju och fjorton vargar, som vi hade räknat ut förut, säger Lars Furuholm.

De här nio vargarna som försvinner från Värmland under nästa år, kommer de att ha någon påverkan på älgstammen?
– Nej det tror jag inte. Det är så marginellt så det har ingen betydelse.

Totalt är det 27 vargar som ska skjutas i hela landet. Värmland har fått flest tilldelade tillsammans med Dalarna, som också får skjuta 9 vargar under licensjakten. Sedan får Örebro, Västra Götalands och Gävleborgs län skjuta tre var.

Antalet vargar som får skjutas beror dels på hur många vargar som finns i länet, men också hur tillväxten har varit de senaste åren. Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet hade gärna sett att Värmland hade fått en större tilldelning.
– Vi har ju en policy i Jägareförbundet om att sänka vargstammen till 150 vargar i Sverige. Utifrån det hade vi givetvis haft önskemål om att skjuta fler vargar. Men utifrån det riksdagen har beslutat så var det här väntat, säger Gunnar Glöersen.

Över tiotusen jägare i hela landet har redan registrerat sig hos naturvårdsverket för att få möjlighet att jaga, och Gunnar Glöersen på Svenska Jägareförbundet är en av dem.
– Det räknar jag med om det är snöförhållanden i de områden där jag själv har jakträtt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista