Mikael Karlsson, orförande i Naturskyddsföreningen.
Naturskyddsföreningen om vargjakten

"Det är alldeles bedrövligt"

Naturvårdsverkets beslut om vargjakt i Värmland är oacceptabelt, det säger Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson efter gårdagens beslut om att nio vargar ska skjutas i länet under nästa år.

– Jag tycker att det är alldeles bedrövligt och något som riskerar den fina utveckling som vi har sett av vargstammen, säger Mikael Karlsson.

– Det är också ett beslut som är olagligt eftersom det strider mot EU:s bindande regler på området som skyddar akut hotade djurarter.

Hur kan beslutet fattas om det är olagligt?
– Regeringen har gjort en väldigt märklig tolkning av regelverket. Det krävs att man har så kallad gynnsam bevarandestatus. Regeringen säger inte att det är fallet, inte heller någon forskare, och ändå så går man vidare nu. Vi kommer att anmäla det här till Eu-kommissionen och hoppas kunna vinna det här i Eu-domstolen så småningom, säger Mikael Karlsson.

Vad hade du velat se för beslut från Naturvårdsverket?
– Vi tycker inte att det finns behov alls för en allmän jakt, alltså en licensjakt. Det finns ju redan möjlighet till skyddsjakt på varg som kan användas om det finns extremt stora skador som orsakas av vargar. Då kan man redan idag fatta beslut.

– Men en allmän, mycket, mycket stor skattning och nedskjutning av vargstammen, som faktiskt är en av de allra glesaste i hela Europa, är helt oacceptabel, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Rebecka Hugosson
rebecka.hugosson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista