1 av 2
Foto: Patrik Lundin/SvD/Scanpix
2 av 2
Konsum Värmlands informationschef Klas Olsson. Foto: Lars-Gunnar Olsson/SR Värmland

Grisgårdar får OK efter granskning

Nu har Hushållningssällskapet slutfört sin kontroll av de grisgårdar som levererar kött till Konsum Värmland. Inspektionen startade efter Djurrättsalliansens avslöjande om vanvård på fyra gårdar här i Värmland. Och på de gårdar som nu har undersökts, har grisarna det bra, det säger agronomen Sofia Hedlund - en av dem som gjort undersökningen.

– Vi möttes av välskötta stall och välmående grisar. Naturligtvis finns det sjuka grisar på gårdarna, men de är omhändetagna enligt lagar och regler, säger hon.

Att det blev så stor skillnad i resultaten när Hushållningssällskapet granskade gårdarna, jämfört med när Djurrättsalliansen gjorde sin undersökning, har inte Sofia Hedlund någon förklaring till.

– Jag vet inte vad Djurrättsalliansen har kollat. Det vet ju inte någon eftersom de har varit där oanmälda i smyg. Vi har ju gått runt med lantbrukaren och kan bara svara på hur det såg ut den dagen vi var där. Och då har det sett bra ut, säger hon.

Finns det någon risk att man har hunnit fixa i ordning det som inte var så bra?

– Vissa saker kan man ju fixa men det mesta hinner man inte. Det tog knappt en vecka innan vi var ute på första gårdarna. Du hinner inte ändra din produktion på så kort tid, säger Sofia Hedlund.

Konsum Värmlands informationschef Klas Olsson var inte överraskad av det som Hushållningssällskapet kommit fram till.

– Innerst inne trodde vi inte att det var någon fara. Men vi ville säkerställa för oss själva och inte minst för våra medlemmar och de som köper Värmlandsgris att grisarna behandlas bra och det har vi fått bekräftelse på, säger Klas Olsson.

Läs också:Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista