Degerfors

Vill inte betala Citybanan

Degerfors ska vara med och finansiera Citybanan i Stockholm, och det har fått tre Degerforsbor att se rött. Nu överklagar de beslutet. För ska Degerfors betala, då borde kommuner som Karlstad och Sundsvall också göra det. 

Under hösten har alla kommuner i Örebros län gått med på att vara med och betala. Men de tre Degerforsborna tycker att deras kommun tjänar ytterst lite på att vara med och därför vänder de sig nu till länsrätten i protest.

– Jag tycker att det är bedrövligt, säger Jan Ask, en av de protesterande.

– Det handlar i slutänden om att små fattiga Bergslagskommuner blir tvingade att finansiera storstadsprojekt med rika kommuner där man sänker skatterna hela tiden. Medan våra kommuner går på knä.

Nu har Jan Ask och två personer till överklagat beslutet till länsrätten.

– Vi hoppas att få det rättsligt prövat, för det har aldrig gjorts tidigare. Det här är en lag som trädde i kraft i början av året och vi vill se vad som menas med lagen.

Fram tills nyligen var det lag på att kommunernas pengar inte skulle vara till för att finansiera projekt utanför kommunens gränser. När lagen ändrades tidigare i år blev det alltså möjligt för Degerfors kommun att vara med och finansiera citybygget på det här viset, med närmare fyra miljoner kronor. Helt galet, tycker Jan Ask, som menar att det ekonomiska ansvaret för Citybanan i Stockholm inte ska ligga på de intillliggande kommunerna.

– Att det finns en bra infrastruktur gynnar oss också, men det gynnar oss lika mycket som det gynnar exempelvis, Karlstad, Malmö, Göteborg, Sundsvall eller Östersund. Alla ska vara med och betala i så fall.