Allt fler kör odubbat

Allt fler bilägare i Värmland kör på dubbfria däck. Den bilden bekräftas i en rundringning bland däckfirmor i länet som Sveriges Radio Värmland gjort. Men trafiksäkerhetsorganisationen NTF råder värmlänningarna att använda dubbdäck.

Försäljningen av dubbfria däck verkar ha ökat i hela länet. Flest odubbade däck säljs i Karlstadsområdet, där de handlare som vi har varit i kontakt med uppskattar att ungefär 30 procent av däcken som säljs är dubbfria. Men antalet värmlänningar utanför Karlstad som väljer odubbat är också på uppgång.

Men ur trafiksäkerhetssynpunkt rekommenderar NTF människor att köra på dubbdäck.

– Det blir fort halt, det kan kyla till på kvällarna och vid broar och andra vattendrag så kan vägbanan vara lite kallare och där kan det lätt bli halt. Något som man kanske inte ser när man kommer åkande med sin bil. Så för att vara på den säkra sidan kör med dubbade däck, säger Erik Risberg, chefskonsulent på NTF Värmland.

Meningarna bland däckfirmorna om vad som fungerar bäst går isär. Men helt klart verkar det som om att allt fler väljer dubbfritt. Något som Peter Hedström som är däckhandlare i Torsby har märkt av.

– Förut har vi alltid sålt mer dubbdäck. Men det har kommit mer och mer nu att vi säljer dubbfria, säger han.