Eva Eriksson är landshövding i Värmland. Foto: Rebecka Hugosson

Landshövdingar har kvar privilegier

De svenska landshövdingarna kostar skattebetalarna över 80 miljoner kronor varje år. Enligt den ekonomiska sammanställning som Sveriges Radio gjort hamnar landshövdingen i Värmland i mitten av statistiken över utgifterna.

Samtidigt som lågkonjukturen tvingar fram besparingar på många håll har länsstyrelsernas landshövdingar fortfarande omfattande privilegier i form av stora residens, egen chaufför, husfruar och represenationsmiddagar med alkohol.

Några större neddragningar till följd av den ekonomiska krisen har SRs granskning inte funnit.

Sveriges Radio har begärt in och ställt samman kostnader för residenset, personal direkt knuten till landshövdingen, resor och representation.

Summan blir för Värmlands del knappt 3,7 miljoner kronor.

Övriga län spinner mellan knappt 5 och 2,3 miljoner kronor, bortsett från Stockholms landshövding som inte oväntat sticker ut med hela 8,3 miljoner.

Även vad gäller representation ligger Värmlands landshövding förhållandevis lågt med en utgift under 2008 på drygt 200 000 kr. Västerbotten lägger mest, över en halv miljon kronor, på representation under samma period.

Det område som Värmland sticker ut i undersökningen är den totala kostnaden för att driva residenset där Eva Eriksson är en av de landshövdingar som lägger minst pengar, drygt 800 000 kronor. De flesta lägger drygt en miljon kronor på driften av residenset.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista