Efter att familjen fått besked om avvisning har barnens hälsa försämrats. Foto Erik Persson / SR Örebro

Fler flyktingbarn riskerar apati

Om en flyktingfamilj drabbas av att ett barn blir apatiskt är risken stor att fler barn i familjen så småningom drabbas. Det säger forskaren Eva Wilks.

Vi berättade igår om en familj i Örebro län där en 13-årig flicka är apatisk. Forskaren Eva Wilks uppmanar nu politiker att ta ansvar för de flyktingfamiljer med barn som håller sig gömda i Sverige.

- Familjen har sagt: "Låt dom komma och besöka oss så dom förstår hur vi har det!", berättar Eva Wilks. Riksdagsledamöterna skulle kunna jobba mycket hårdare för att få en bra, klar asylpolitik. Vår politik är så hårdhjärtad.

Eva Wilks anser att en del riksdagspolitiker skyggar för den verklighet som utspelar sig bland flera flyktingfamiljer som befinner sig på flykt undan myndigheterna i Sverige och som särskilt drabbar barnen.

SR Värmland berättade på måndagen om en familj som håller sig gömd i Örebro län för att undvika avvisning, samtidigt som den 13-åriga dottern i familjen är apatisk. Familjen står utan juridisk hjälp och barnen kan inte gå i skolan.

En kontaktperson säger att det inte ens är tänkbart för familjen att åka till tillbaka till hemlandet i forna Jugoslavien. Orsaken sägs vara mycket traumatiska händelser som familjen råkat ut för där - händelser som har kopplingar till det krig som utspelat sig i andet.

De personer som kommit i kontakt med familjen är också mycket oroliga också för de andra mindre barnen i familjen. En oro som delas av psykoterapeuten Eva Wilks som i sin forskning om apatiska barn kommit i kontakt med ett stort antal familjer i den här situationen.

- I alla de familjer som jag har träffat, ett tjugotal familjer, har det börjat med att ett barn gått in i depression. Efter ett tag har även de andra barnen i samtliga familjer gått in i det samma, säger Eva Wilks.

Erik Persson
erik.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".